Sensomotorische integratie

Kinderen met problemen op het gebied van sensomotorische integratie hebben te maken met een werking van zintuigen die niet juist afgestemd zijn op de motoriek. Dat heeft invloed op de wijze van bewegen. Marjon Witteman heeft ervaring in het behandelen van kinderen met sensomotorische integratieproblemen. Overigens kunnen deze problemen zich op alle kinderleeftijden voordoen. Een zintuig zorgt bijvoorbeeld voor een overgevoelige reactie of voor het tegenovergestelde. Beide situaties hebben invloed op het motorisch gedrag. Er kan bijvoorbeeld angst om te klimmen aanwezig zijn als er sprake is van overgevoeligheid van het evenwichtsorgaan. Of van overgevoeligheid van het zintuig van de tast waardoor aanrakingen en knuffelen door uw kind niet als prettig worden ervaren.

Signalen sensomotorische integratieproblemen

Als uw kind te maken heeft met problemen op het gebied van sensomotorische integratie zijn er doorgaans gedragingen die dat bevestigen. Bijvoorbeeld als uw baby bang wordt of zelfs gaat huilen tijdens het heen en weer wiegen op de arm. Of als uw kindje niet reageert zoals u verwacht tijdens het aankijken, maken van geluidjes of aanraken. Een ander signaal is weinig oogcontact maken en niet op schoot willen zitten. Of als uw kleuter het niet fijn vindt om vieze handen te krijgen en een afkeer heeft van specifieke materialen als zand. Als uw kind lastig kan stilzitten en veel beweegt, is dat mogelijk ook een signaal voor problemen op het gebied van sensomotorische integratie. Dat geldt ook voor het niet expres hard of juist heel zacht uitvoeren van een beweging. Bijvoorbeeld stampend rondlopen. Naast dat angst een signaal is, geldt dat het tegenovergestelde eveneens een kenmerk is. Dat is als uw kind echt alles lijkt te durven en geen gevaar ziet en angst lijkt te kennen.

  • Niet fijn vinden aangeraakt te worden
  • Niet willen knuffelen of op schoot willen zitten
  • Angstig reageren of huilen bij geluiden, aankijken of aanraking
  • Veel bewegen en niet stil kunnen zitten
  • Afkeer van specifiek materiaal
  • Geen vieze handen willen krijgen
  • Hard of zacht uitvoeren van handelingen
  • Angstig zijn met klimmen
  • Juist alles durven en geen gevaar zien

Sensomotorische integratie – Behandeling in kindvriendelijke praktijk in Haarlem

U kunt indien uw kind problemen ervaart op het gebied van sensomotorische integratie contact opnemen met Marjon Witten. De praktijk voor kinderfysiotherapie is kindvriendelijk ingericht en heeft een uitnodigende omgeving waar een warme sfeer heerst. Uw kind krijgt indien behandeling uitkomst zelf een grote inbreng tijdens de behandeling. Er is altijd sprake van therapie die spelenderwijs wordt toegepast. U kunt Marjon Witteman bellen voor een intake via 023 – 5270768.